Hva er malware?

Malware, eller ondsinnet programvare, er en samlebetegnelse for ulike typer skadelig programvare designet for å infiltrere, skade eller utføre uønskede handlinger på en datamaskin, server, klientnettverk, eller annet datasystem uten brukerens samtykke. Målene med malware kan variere sterkt, fra å stjele sensitiv informasjon, spionere på brukeraktivitet, kryptere eller slette data, forstyrre systemoperasjoner, til å bruke infiserte systemer for å spre malware videre eller utføre distribuerte tjenestenektangrep (DDoS-angrep).

Slik blir du infisert med malware

Infeksjon med malware kan skje gjennom en rekke ulike kanaler og metoder, ofte basert på utnyttelse av brukerens uvitenhet eller svakheter i programvare. Her er noen av de vanligste måtene folk blir infisert med malware:

  • Phishing-angrep: Dette er forsøk på å lure mottakere til å åpne skadelige vedlegg eller klikke på lenker som fører til infiserte nettsteder ved å bruke svindel-e-poster eller meldinger som ser ut til å komme fra en legitim kilde.
  • Nedlasting av infisert programvare: Nedlasting og installasjon av programvare fra upålitelige kilder på internett, inkludert piratkopiert programvare, kan inneholde skjult malware.
  • Utnyttelse av programvaresårbarheter: Angripere kan utnytte kjente sårbarheter i utdatert programvare for å automatisk distribuere malware uten brukerinteraksjon.
  • Infiserte flyttbare medier: Malware kan spre seg gjennom infiserte USB-stasjoner eller andre flyttbare medier når de kobles til en enhet.
  • Drive-by nedlastinger: Besøk til eller automatisk omdirigering til skadelige nettsteder kan utløse uønsket nedlasting av malware gjennom utnyttelse av nettlesersårbarheter, ofte uten at brukeren er klar over det.
  • Utnyttelse av nettverkssårbarheter: Angripere kan bruke nettverksprotokollsårbarheter til å infisere enheter direkte gjennom åpne nettverksporter eller usikrede nettverk.
  • Sosial manipulering: Teknikker som utnytter menneskelig psykologi for å overbevise brukeren om å utføre handlinger som å installere skadelig programvare, for eksempel ved å gi malware navn som tiltrekker seg oppmerksomhet eller ved å forkle den som nyttig programvare.
  • Adware og potensielt uønsket programvare (PUP): Noen programmer kan tilby eller automatisk installere ekstra programvare som er skadelig eller inneholder skjulte funksjoner som samler inn og sender brukerdata.

Slik oppdager du malware

Det kan være utfordrende å oppdage malware på en datamaskin eller annet enhet, ettersom mange former for malware er designet for å unngå deteksjon. Imidlertid er det flere tegn som kan indikere at en enhet er infisert med malware:

  1. Treg ytelse: En merkbar nedgang i systemets ytelse, inkludert langsom oppstart, treg lasting av programmer, og generell treghet i bruk, kan være et tegn på malwareinfeksjon.
  2. Hyppige krasj eller frys: Uforklarlige systemkrasj, programvare som slutter å fungere, eller systemet som fryser uten åpenbar grunn, kan indikere tilstedeværelse av malware.
  3. Uønskede popup-vinduer: Hyppige og uventede popup-vinduer som viser reklame eller falske sikkerhetsadvarsler, kan være et tegn på adware eller annen skadelig programvare.
  4. Uautoriserte endringer i systeminnstillinger: Uforklarlige endringer i startside, standard søkemotor i nettleseren, eller uautoriserte nye verktøylinjer kan tyde på en infeksjon.
  5. Uventet nettverkstrafikk: Uvanlig høy nettverksaktivitet på tider når du ikke aktivt bruker Internett, kan indikere at malware sender eller mottar data.
  6. Merkelige filer eller programmer: Tilstedeværelsen av ukjente filer eller programmer som du ikke husker å ha installert, kan være et resultat av malwareinfeksjon.
  7. Sikkerhetsprogramvare er deaktivert: Hvis din antivirus- eller antimalwareprogramvare plutselig er deaktivert uten din inngripen, kan det være et tegn på en infeksjon som prøver å unngå deteksjon.
  8. Redirektering av nettleser: Hvis nettleseren din konsekvent omdirigerer til ukjente nettsteder eller viser uønsket reklame, kan det være et tegn på malware.
  9. Uforklarlige økonomiske transaksjoner: Uautoriserte økonomiske transaksjoner eller varsler om forsøk på å bruke dine digitale betalingsmetoder kan indikere at malware har stjålet dine finansielle detaljer.
  10. Varsler fra venner: Å motta meldinger fra venner om at de har mottatt mistenkelige e-poster eller meldinger fra deg, kan indikere at enheten din er infisert og brukes til å spre malware.

Hvordan fjerne malware

Det er ingen universalløsning på å fjerne malware. Hvordan man fjerner malware, avhenger av hvilken type malware din enhet er infisert med. Det er imidlertid flere ting du kan gjøre om du mistenker at du er infisert med skadevare:

  • Kjør antivirus-skanning: Bruk oppdatert antivirusprogramvare for å finne og fjerne malware.
  • Bruk malware-fjerningsverktøy: Hvis nødvendig, bruk spesialiserte verktøy for å fjerne spesifikk malware.
  • Oppdater systemet: Sørg for at operativsystemet og alle programmer er oppdaterte.
  • Manuell fjerning (for avanserte brukere): Slett skadelige filer og prosesser manuelt hvis du er komfortabel med det.
  • Gjenopprett fra sikkerhetskopi: Hvis infeksjonen er alvorlig, kan det være nødvendig å gjenopprette systemet fra en tidligere sikkerhetskopi.

Typer av malware

Malware er en bred kategori for en rekke ulike typer skadevare. Denne kategorien inkluderer for eksempel:

Datavirus

Datavirus er programvare som kopierer seg selv og sprer seg til andre programmer eller filer. Hensikten til datavirus er å forstyrre eller skade enheten. Virus krever ofte en form for brukerinteraksjon, som å åpne en infisert fil eller kjøre et infisert program, for å aktivere seg.

Dataormer

Dataormer er programmer som sprer seg over nettverk og systemer uten å trenge hjelp fra brukeren for å replikere seg. Dataormer er blant de vanligste formene for malware.

Trojanske hester

Trojanske hester, eller bare trojanere, er skadelig programvare som utgir seg for å være trygg, men som i virkeligheten skjuler malware. En vanlig distribusjonsmetode for trojanere er å pakke eller spleise med kjent legitim programvare, som så spres på fildelingstjenester.

Spyware

Spyware er programvare designet for å spionere på brukerens aktivitet. Spyware er som oftest laget for å samle inn personlig eller finansiell informasjon.

Ransomware

Ransomware er en type malware som krypterer brukerens filer eller systemer. Ransomware krever løsepenger for å gjenopprette tilgangen.

Adware

Adware er uønsket programvare designet for å vise reklame på brukerens enhet. Adware er ofte svært påtrengende og irriterende.

Rootkits

Rootkits er programvare som gir angriperen administratorrettigheter til operativsystemet på enheten. Hensikten til rootkits er ofte å skjule andre typer malware eller uønskede aktiviteter.

Er malware det samme som datavirus?

Nei, malware og datavirus er ikke det samme, selv om begrepene ofte brukes om hverandre i dagligtale. Malware er en samlebetegnelse som står for ondsinnet programvare (malicious software på engelsk) og refererer til alle typer programvare som er designet for å skade, utnytte, eller på annen måte utføre uønskede handlinger på datasystemer, nettverk, eller data. Malware inkluderer en rekke forskjellige typer skadelige programmer, inkludert virus, ormer, trojanere, spyware, adware, ransomware, rootkits, og mer.

Datavirus, derimot, er en spesifikk type malware som har evnen til å kopiere seg selv og spre seg til andre filer eller programmer. For å aktivere seg og spre seg, krever virus vanligvis en form for brukerinteraksjon, som å åpne en infisert fil eller kjøre et infisert program. Når det er aktivt, kan et virus forstyrre systemfunksjonalitet, slette eller korruptere filer, og ofte spre seg videre ved å feste seg til andre programmer eller filer.

Så mens alle datavirus er malware, er ikke all malware datavirus. Det er viktig å forstå denne forskjellen for å kunne identifisere, forstå, og beskytte seg mot de forskjellige truslene.

5 hendelser på “Hva er malware?”

  1. Tilbakeping: Hva er ransomware (også kjent som løsepengevirus)?

  2. Tilbakeping: Hva er spyware? - Svein B. Hansen

  3. Tilbakeping: Hva er stalkerware? - Svein B. Hansen

  4. Tilbakeping: Hva er malvertising? - Svein B. Hansen

  5. Tilbakeping: Hva er exploit kits? - Svein B. Hansen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen